sobota, 23 sierpnia 2014

Sorbetowe malinowe

Dziś rano mój tata zerwał na działce trochę malin i tak jakoś wpadło mi do głowy, żeby zrobić domowe lody! :) Ostatnie podrygi lata więc deser idealny! Nie chciałam jednak miksować malin i ich tak po prostu zamrozić, tylko zrobić coś innego, coś co bardziej przypomina te "prawdziwe"! Tak zupełnie dietetycznie nie będzie, ale poszłam na pare ustępstw... No i BANG! Strzał w dziesiątkę! Zresztą sam/a przygotujesz i ocenisz.


ZAOPATRZ SIĘ W:
  • ponad litrową miarkę pełną malin,
  • 3 żółtka,
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki cukru brązowego/słodzik.

Maliny wrzuć do woreczka, szczelnie zawiń i włóż do zamrażarki do czasu, aż zmrożą się odrobinę - byle nie na kamień.
Żółtka i cukier (lub słodzik) zmiksuj na kremowa masę (kogel-mogel), dodaj jogurt i przemieszaj. Zmrożone maliny wrzuć do żółtek i blenderem rozdrobnij na jednolitą masę. Przełóż do pudełka lub foremek do lodów i włóż do zamrażarki.

Ps. Nawet u Grycana takich dobrych nie dostaniesz ;)

1 komentarz: