Leczo - wersja bez mięsa. Smaczne, zdrowe, kolorowe! Ja lubię baaaardzo :)
PRZYGOTUJ:
- 3-4 średnie cebule,
- 2 papryki czerwone, 1 żółta,
- 5 dużych pieczarek,
- 2 garści żółtej fasolki,
- 1 średnia cukinia,
- 4 średnie pomidory,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- oliwa z oliwek,
- pieprz czarny, pieprz ziołowy,
- papryka słodka i chilli,
- bazylia,
- tymianek,
- sól.
Cebulę kroisz na pół, następnie w plastry, wrzucasz do garnka na odrobinę rozgrzanej oliwy. Pieczarki obierasz i kroisz w plastry - wrzucasz na cebulę. Dusisz pod przykryciem przez chwilę. W tym samym czasie oczyszczasz paprykę, kroisz na ćwiartki i następnie w paseczki, fasolkę kroisz na pół i wrzucasz wszystko do cebuli i pieczarek - dusisz pod przykryciem. Cukinie kroisz w cienkie plastry i dodajesz do pozostałych składników. Z pomidorów ściągasz skórę i kroisz w ćwiartki, następnie wrzucasz je na cukinię - przykrywasz pokrywką. Odczekaj kilka minut i wymieszaj delikatnie warzywa. Dopraw do smaku odrobiną soli (nie musisz), pieprzem, sporą ilością papryki, 2 szczyptami bazylii i tymianku. Dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wszystko gotuj bez przykrycia, do częściowego odparowania soków. Możesz podawać z ryżem, lub bez.
SMACZNEGO :)
ostatnio gościło u mnie podobne leczo :)
OdpowiedzUsuń