piątek, 5 września 2014

Dieta zgodna z grupą krwi - grupa "zero"



            Całkiem niedawno mama podrzuciła mi temat diety zgodnej z grupą krwi "weź to zobacz, no weź to zobacz!" - w końcu obadałam sprawę i... mega mnie to zaciekawiło! Pani dietetyk poleca, w sumie sporo osób jest na tak, ja też stwierdziłam, że COŚ W TYM JEST!

O co tak ogólnie chodzi? A więc osoby z poszczególnymi grupami krwi powinny dążyć do tego, aby w ich diecie znalazło się jak najwięcej produktów, które wspomagają funkcjonowanie organizmu, czyli pomagają w trawieniu, zapobiegają najczęstszym chorobom dopadającym osoby z tą właśnie konkretną grupą krwi itp. Z drugiej strony powinny unikać produktów szkodliwych, po których najzwyczajniej mogą czuć się gorzej, które powodują różnego rodzaju odczuwalne dolegliwości.


             Wszystko to zaczęło się od pewnego amerykańskiego naukowca dr Petera D'Adamo, który wysnuł teorię, iż nasz ład fizjologiczny oraz ogólne samopoczucie wynikają z diety... oczywiście diety zgodnej z grupą krwi! Teoria ta nie znalazła poparcia klinicznego, jednak wiele osób stosuje się do jej głównych zasad, przede wszystkim w trakcie odchudzania i również twardo staje za nią murem, twierdząc, że to wszystko MA SENS! Tak więc cierpliwie czekamy na dalsze badania i może w końcu ktoś postawi pod tą teorią konkretne TAK.

Krew dzielimy na grupy: 0, A, B oraz AB. Jeśli masz grupę krwi ZERO - ten post jest DLA CIEBIE.


             W Polsce żyje ponad 37% osób z grupą krwi "zero". Dr D'Adamo uznaje, że jest to grupa człowieka pierwotnego, mającego wysoki poziom kwasu żołądkowego, który jak wiemy żywił się tym co sam upolował (mięso, ryby), a z czasem dotarł do roślin spożywając ich owoce i korzenie. Dlatego też osoby z grupą krwi 0 najlepiej trawią składniki pokarmowe zawarte w mięsie (nie dla nich wegetarianizm).


"Zerówki" podatne są na różnego typu schorzenia takie jak: zapalenie jelit, zgaga, artretyzm, zespół przewlekłego zmęczenia, uczulenia, astma, zaburzenia pracy tarczycy - co w konsekwencji może powodować np. nadwagę. Na szczęście wszystkie te dolegliwości można zminimalizować odpowiednią dietą.

Uwaga! Produkty na bazie których się opieramy w doborze diety zgodnej z grupą krwi dzielimy na 3 zasadnicze zestawy: KORZYSTNE, NEUTRALNE i NIEKORZYSTNE.

Jak już wcześniej wspomniałam mięso powinno być częstym składnikiem diety "zerówek". Wysokogatunkowe białko zapewni prawidłową pracę układu trawiennego. Dodatkowo u osób z grupą 0 często występuje obniżony poziom hormonów tarczycy, w związku z tym powinny dostarczać organizmowi odpowiednią ilość jodu, która jest niezbędna do prawidłowej pracy tarczycy. Skarbnicę jodu znaleźć można w rybach morskich, owocach morza i glonach. Jeśli chodzi o zboża... należałoby wyeliminować je z diety, ponieważ u "zerówek" powodują przybieranie na wadze, podobnie w przypadku nabiału - jest nie najlepiej tolerowany przez tą grupę, z drugiej strony produkty, które poniżej znajdziecie w zestawie "neutralne" mogą być przyjmowane, ze względu na dostarczanie organizmowi witamin z grupy B oraz odbudowę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Przez mięso, ryby dochodzimy do warzyw, bardzo pozytywnie wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu "zerówek". Są źródłem przeciwutleniaczy, błonnika i witaminy K, która pomaga w krzepnięciu krwi (problemy z krzepliwością). By ułatwić wydalanie, osoby z grupą 0 powinny mieć w kuchni oleje bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i omega3. Szczególne zalecenie dla osób z grupy "zero" to picie dużej ilości wody sodowej, oraz naparów ziołowych.


Produkty KORZYSTNE:
wołowina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątróbki, dorsz, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sola, śledź, okoń, tuńczyk, halibut, fasola (aduki, azuki, pinto), groch czarne oczko, gee (masło klarowane), brokuły, sałata rzymska, jarmuż, szpinak, cebula, papryka czerwona, kapusta włoska, czosnek, pietruszka, por, chrzan, dynia, kalarepa, figi, wszystkie śliwki, olej (lniany, z orzechów włoskich, z pestek dyni), oliwa z oliwek, siemię lniane, pestki dyni, orzechy włoskie, kurkuma, curry, algi, glony morskie, imbir, woda sodowa, herbata (z lipy, mięty, dzikiej róży, imbiru), soki (z ananasa, wiśni, śliwki).

Produkty NEUTRALNE:
indyk, kurczak, kaczka, przepiórka, królik, homary, kalmary, kraby, krewetki, małże,ostrygi, flądra, karp, węgorz, rekin, gryka, jęczmień, żyto, ryż (biały, brązowy, dziki), kasza, chleb (żytni, orkiszowy, z mąki sojowej), pieczywo chrupkie, groch zielony, bób, soja, ciecierzyca, fasola (biała, czarna, czerwona), fasolka szparagowa, jogurt naturalny, mleko sojowe, ser feta, ser kozi, mozzarella, ser tofu, sałata lodowa, pomidory, buraki, rzodkiew, cukinia, seler, kapusta pekińska, marchew, ogórki, papryka zielona i żółta, szparagi, oliwki zielone, kiełki (fasoli mung, rzodkiewki), brzoskwinie, maliny, agrest, czereśnie, wiśnie, winogrono czerwone i zielone, gruszki, jabłka, porzeczki czarne i czerwone, ananasy, arbuzy, banany, borówki, cytryny, grejpfruty, nektarynki, kiwi, limonki, morele, mango, żurawina, rodzynki, olej (sezamowy, rzepakowy, słonecznikowy), słonecznik, migdały, sezam, orzechy laskowe, nasiona pinii, pieprz cayenne, pietruszka, bazylia, cząber, goździki, kminek, liść laurowy, majeranek, koper, miód, oregano, papryka w proszku, rozmaryn, sos sojowy, syrop klonowy, szczypiorek, tymianek, ziele angielskie, żelatyna, dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, biały i brązowy cukier,szałwia, rumianek, herbata zielona, soki (grapefruitowy, winogronowy, żurawinowy, pomidorowy, marchwiowy, selerowy, ogórkowy), piwo, czerwone i białe wino, czekolada.

Produkty NIEKORZYSTNE:
wieprzowina, bekon, gęś, śledzie marynowane, łosoś wędzony,ośmiornica, kawior, pszenica, owies, otręby, kukurydza, kuskus, kiełki pszenicy i owsa, mąka pszenna, z otrębów, pieczywo i makarony ze zbóż niewskazanych, chleb i bułki z pszenicy, pieczywo wieloziarniste, obwarzanki, maca, pieczywo z otrębów pszenicy, soczewica czerwona i zielona, fasola navy i kindey, mleko krowie, kefir, serwatka, śmietana, lody, maślanka, sery (biały, wiejski, brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski), kukurydza, pieczarki, bakłażan, brukselka, kalafior, kapusta biała i czerwona, ziemniaki białe i czerwone, awokado, melony, mandarynki, pomarańcze, rabarbar, truskawki, jeżyny, olej (kukurydziany, z orzeszków ziemnych, bawełniany), orzeszki ziemne i nerkowca, pistacje, mak, kokos, cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet (jabłkowy, spirytusowy i winny), pieprz biały i czarny, wanilia, ketchup, marynaty kwaśne i słodkie, czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, mocne napoje alkoholowe, likiery, napoje gazowane, sok (z kapusty, jabłkowy, pomarańczowy), herbata z dziurawca, napoje typu cola.


            Zatem droga "ZERÓWKO"! Uważaj na to co jesz, spróbuj unikać rzeczy "zakazanych" i sprawdź jak reaguje twój organizm. Produktów do wykorzystania bez liku, jakby to powiedział Pieseł "Możliwości tak wiele! Produkty takie różnorodne! WOW!" :D


Informacje zaczerpnięte z artykułów o dietach dla grupy krwi 0 na portalu zdrowie.wp.pl i polki.pl oraz z publikacji "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" Petera D'Adamo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz