wtorek, 7 lipca 2015

Bób na plus!


Bób należy do rodziny roślin strączkowych, w związku z tym jest skarbnicą wartości odżywczych. Przede wszystkim ma sporą zawartość BIAŁKA, która może być alternatywą dla mięsa. W 100g ugotowanego bobu mamy ok. 8g białka! W związku z tym osoby cierpiące na choroby układu krążenia, które muszą koniecznie ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa, mogą do swojej diety wprowadzić bób.

Jednak bób ceni się najbardziej jako bogate źródło KWASU FOLIOWEGO. Istotna informacja dla kobiet w ciąży - 100g surowego bobu pokrywa aż 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy! Dzięki temu przeciwdziałamy wystąpieniu wad rozwojowych u płodu.

Niestety do bobu przyklejono łatkę rośliny powodującej niesamowite wzdęcia. Jednak prawda jest taka, że wystarczy go w ODPOWIEDNI SPOSÓB PRZYRZĄDZIĆ. Bób warto przed gotowaniem namoczyć, następnie gotować w świeżej wodzie z dużą ilością posiekanego kopru. Oczywiście jeśli zjemy wielką michę nie ma się co dziwić, że występują wzdęcia...

Lecę do sklepu po bób... :)

Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.html
W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.html
W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.html
W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.html
W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.html

4 komentarze:

  1. jak dobrze, że bób jest taki pyszny! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubie bób, w sezonie bardzo często gości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bób bardzo, szkoda, że już się skończył! :(

    OdpowiedzUsuń