piątek, 22 sierpnia 2014

O kurcze - krem z kalafiora!

Prosty i naprawdę przeeeesmaczny pomysł na obiad - krem z kalafiora z kurczakiem. Robiłam pierwszy raz i już wiem że nie ostatni! Delikatny smak, kremowa konsystencja, 1 porcja  jest tak syta, że sama jestem w szoku! Dość nudy - spróbuj coś innego :)


Zaopatrz się w blender, a w sklepie KUP:
  • pół piersi z kurczaka (taka "konkretna" połówka),
  • 1 kalafior średniej wielkości,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 małe cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 1/2 szklanki startego sera,
  • 1,5 litra wody,
  • 1,5-2 kostek bulionu z kury (posmakuj),
  • pieprz.
Do wody wrzucamy przekrojoną pierś oraz kostki bulionu, gdy zacznie wrzeć, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, na patelni, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem wrzucamy do kalafiora. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę i blendujemy. Ser ścieramy na tarce, tak aby otrzymać ok. pół szklanki - dodajemy do naszego kremu i raz jeszcze blendujemy. Danie podajemy ozdobione odrobiną  startego sera i świeżo zmielonego pieprzu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz