Prosty i naprawdę przeeeesmaczny pomysł na obiad - krem z kalafiora z kurczakiem. Robiłam pierwszy raz i już wiem że nie ostatni! Delikatny smak, kremowa konsystencja, 1 porcja jest tak syta, że sama jestem w szoku! Dość nudy - spróbuj coś innego :)
Zaopatrz się w blender, a w sklepie KUP:
- pół piersi z kurczaka (taka "konkretna" połówka),
- 1 kalafior średniej wielkości,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 małe cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 1/2 szklanki startego sera,
- 1,5 litra wody,
- 1,5-2 kostek bulionu z kury (posmakuj),
- pieprz.
Do wody wrzucamy przekrojoną pierś oraz kostki bulionu, gdy zacznie wrzeć, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, na patelni, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem wrzucamy do kalafiora. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę i blendujemy. Ser ścieramy na tarce, tak aby otrzymać ok. pół szklanki - dodajemy do naszego kremu i raz jeszcze blendujemy. Danie podajemy ozdobione odrobiną startego sera i świeżo zmielonego pieprzu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz