niedziela, 10 sierpnia 2014

Wegetariańskie leczo

Leczo - wersja bez mięsa. Smaczne, zdrowe, kolorowe! Ja lubię baaaardzo :)


PRZYGOTUJ:
  • 3-4 średnie cebule,
  • 2 papryki czerwone, 1 żółta,
  • 5 dużych pieczarek,
  • 2 garści żółtej fasolki,
  • 1 średnia cukinia,
  • 4 średnie pomidory,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  •  oliwa z oliwek,
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy,
  • papryka słodka i chilli,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • sól.
Cebulę kroisz na pół, następnie w plastry, wrzucasz do garnka na odrobinę rozgrzanej oliwy. Pieczarki obierasz i kroisz w plastry - wrzucasz na cebulę. Dusisz pod przykryciem przez chwilę. W tym samym czasie oczyszczasz paprykę, kroisz na ćwiartki i następnie w paseczki, fasolkę kroisz na pół i wrzucasz wszystko do cebuli i pieczarek - dusisz pod przykryciem. Cukinie kroisz w cienkie plastry i dodajesz do pozostałych składników. Z pomidorów ściągasz skórę i kroisz w ćwiartki, następnie wrzucasz je na cukinię - przykrywasz pokrywką. Odczekaj kilka minut i wymieszaj delikatnie warzywa. Dopraw do smaku odrobiną soli (nie musisz), pieprzem, sporą ilością papryki, 2 szczyptami bazylii i tymianku. Dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wszystko gotuj bez przykrycia, do częściowego odparowania soków. Możesz podawać z ryżem, lub bez.

SMACZNEGO :)

1 komentarz: