piątek, 27 marca 2015

Babeczki marchewkowo-orzechowe

Przepis na babeczki jest praktycznie taki sam jak na ciasto, teraz jednak do wyboru mamy cukier lub mód. Oczywiście cały czas jest to wypiek bez tłuszczu, wersja fit - czyli słodkości "pod kontrolą" ;) Mam nadzieję, że Wam przypadną do gustu. Ciasto jest wilgotne, babeczki syte.


BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
  • 400g startej marchwi,
  • 150g mąki razowej,
  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego/2 czubate łyżki miodu,
  • 1/3 paczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki ciepłego mleka,
  • 200g mix siekanych orzechów,
  • 1 opakowanie (ok. 100g) kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • foremki do babeczek.

Żółtka z 4 jaj ucierasz tłuczkiem (kulką) z cukrem/miodem i cukrem waniliowym, aż do jednolitej "puchatej" masy, dodajesz 3 łyżki ciepłego mleka. Na osobnej misce mieszasz mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczy, słonecznik i cynamon. Marchew trzesz na tarce, na drobnych oczkach, dodajesz do mąki i przypraw. Masę dodajesz stopniowo do żółtek z cukrem ciągle mieszając. Białko które zostało z jajek ubijasz na bardzo sztywną pianę (przed ubijaniem dodaj szczyptę soli). Pianę dodaj do ciasta i lekko wymieszaj, tak by ciasto pozostało puszyste. Masę przenieś do foremek, a na górze posyp siekanymi orzechami.
Babeczki pieczesz w temp. 160-170 stopni, przez 40-50 minut (pod koniec nakłuj patyczkiem i sprawdź czy ciasto się nie klei).


Babeczki trzymaj pod przykryciem, najlepiej w folii, bo wysychają. Możesz podawać z cukrem pudrem lub tak jak ja w wersji bardziej light - z łyżeczką jogurtu naturalnego :)

SMACZNEGO!

1 komentarz: