czwartek, 10 lipca 2014

Green power soup with chicken pieces

          Jako że zielony to kolor nadziei mam nadzieję, że krem brokułowo-szpinakowy da mi dziś choć trochę energii, bo chodzę i śpię... Przepis łatwy, potrawa smaczna i zdrowa :) Ja oraz moje kubki smakowe uwieeeelbiamy!


POTRZEBUJESZ:
  • ok. 350g mrożonego/świeżego brokułu,
  • ok. 350g mrożonego szpinaku,
  • duża garść świeżej żółtej fasolki,
  • 2 nieduże ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1,5 ząbka czosnku,
  • 1 kostka bulionu rosół z kury,
  • 500ml wody,
  • 1/2 piersi z kurczaka,
  • jogurt naturalny,
  • pieprz,
  • papryka słodka w proszku,
  • tymianek.

KREM: 
Ziemniaki obierasz, kroisz na ćwiartki i delikatnie podgotowujesz, odlewasz wodę i dodajesz brokuły, szpinak oraz fasolkę. Cebulę przesmażasz na patelni i również wrzucasz do pozostałych składników. Wszystko zalewasz 250ml wody i wyciskasz na to czosnek. Czekasz aż się chwilę pogotuje, następnie doprawiasz pieprzem, papryką słodką i tymiankiem (do smaku, ok. 2 szczypty wszystkiego). Kiedy zobaczysz, że warzywa są już prawie miękkie, robisz bulion: w 250ml wody gorącej rozpuszczasz kostkę rosołową - zalewasz zupę. Gotujesz bez przykrycia, żeby trochę odparowało. Pozostawiasz do przestygnięcia i blendujesz na jednolity krem. Podajesz w miseczce rozmywając na wierzchu łyżkę jogurtu naturalnego.

KURCZAK:
Pierś kroisz w paski, pieprzysz, doprawiasz papryką słodką i tymiankiem, smażysz lub grilujesz.


SMACZNEGO!!! :)

1 komentarz:

  1. lubię takie kremiki, chyba dziś jakiegoś zielonego też przyrządzę:)

    OdpowiedzUsuń