POTRZEBUJESZ:
- ok. 350g mrożonego/świeżego brokułu,
- ok. 350g mrożonego szpinaku,
- duża garść świeżej żółtej fasolki,
- 2 nieduże ziemniaki,
- 1 średnia cebula,
- 1,5 ząbka czosnku,
- 1 kostka bulionu rosół z kury,
- 500ml wody,
- 1/2 piersi z kurczaka,
- jogurt naturalny,
- pieprz,
- papryka słodka w proszku,
- tymianek.
KREM:
Ziemniaki obierasz, kroisz na ćwiartki i delikatnie podgotowujesz, odlewasz wodę i dodajesz brokuły, szpinak oraz fasolkę. Cebulę przesmażasz na patelni i również wrzucasz do pozostałych składników. Wszystko zalewasz 250ml wody i wyciskasz na to czosnek. Czekasz aż się chwilę pogotuje, następnie doprawiasz pieprzem, papryką słodką i tymiankiem (do smaku, ok. 2 szczypty wszystkiego). Kiedy zobaczysz, że warzywa są już prawie miękkie, robisz bulion: w 250ml wody gorącej rozpuszczasz kostkę rosołową - zalewasz zupę. Gotujesz bez przykrycia, żeby trochę odparowało. Pozostawiasz do przestygnięcia i blendujesz na jednolity krem. Podajesz w miseczce rozmywając na wierzchu łyżkę jogurtu naturalnego.
KURCZAK:
Pierś kroisz w paski, pieprzysz, doprawiasz papryką słodką i tymiankiem, smażysz lub grilujesz.
SMACZNEGO!!! :)
lubię takie kremiki, chyba dziś jakiegoś zielonego też przyrządzę:)
OdpowiedzUsuń