środa, 16 lipca 2014

20 pomysłów na pożywne śniadanie

Żeby nie było nudno, żeby nie było w kółko tak samo... 20 POMYSŁÓW NA POŻYWNE ŚNIADANIE:

1. Gorąca owsianka na mleku z musem jabłkowymi i cynamonem - przygotowujemy owsiankę na mleku 0,5%; jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dusimy pod przykryciem z odrobiną wody, aż skruszeje - nakładamy na owsiankę, polewamy odrobiną miodu i szczyptą cynamonu.


2. Płatki owsiane z pomarańczą i brzoskwinią - płatki mieszamy z odrobiną pokruszonego suszonego banana, zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę i brzoskwinię.

  

3. Jajecznica ze szpinakiem i wędzonym łososiem - cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni, dodajemy szpinak (mrożony) i dusimy kilka minut pod przykryciem; łososia wędzonego rozdrabniamy na małe kawałki i wrzucamy do szpinaku; wszystko zalewamy jajkiem; mieszając przyprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami.


4. Omlet z ziarnami słonecznika - 2 jajka roztrzepujemy, dodajemy 1,5 dużej łyżki nasion słonecznika, pieprzymy i doprawiamy tymiankiem; jajka wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy omlet; gotowy omlet układamy na talerzu, na niego nakładamy kiełki brokułu lub rzeżuchy oraz pokrojonego w kostkę pomidora.


5. Pudding jaglany z bananem - 3 łyżki kaszy jaglanej gotujemy w 250ml mleka 0,5%; tuż przed końcem gotowania dodajemy 1 łyżeczkę kakao oraz rozgniecionego widelcem z 1 łyżeczką cynamonu banana; całość mieszamy; podajemy posypując rozdrobnionymi orzechami laskowymi i suszoną żurawiną.


6. Tost z masłem orzechowym i bananem - pieczywo razowe zapiekamy w tosterze, smarujemy masłem orzechowym i obkładamy pokrojonym w plastry bananem.


7. Tost z jajkiem - z pieczywa razowego przygotowujemy tosty; jajko gotujemy na miękko; szybkim ruchem kroimy na pół i układamy na toście i pieprzymy; na jajko kładziemy kiełki oraz odrobinę suszonych pomidorów.


8. Pasta z makreli - przepis znajdziesz TUTAJ


9. Pasta z awokado i jajkiem - przepis znajdziesz TUTAJ


10. Bananowe placuszki - 1 banana wrzucamy do blendera razem z 2 jajkami; dodajemy płatki migdałowe (1 łyżka) i pół łyżeczki cynamonu; smażymy małe placuszki, które możemy podawać np. z musem malinowym.


11. Placuszki na płatkach owsianych i jabłku - przepis znajdziesz TUTAJ


 12. Przekładaniec z jogurtem - w wysokim naczyniu układamy warstwami owoce (maliny, truskawki, banan, jagody lub mus z owoców), jogurt naturalny, otręby itd.; na górę posypujemy odrobiną cukru trzcinowego.


13. Wiosenny mix sałat z tuńczykiem - przepis znajdziesz TUTAJ


14. Omlet owsiany z twarożkiem - białka z 2 jaj ubijamy i mieszamy z 4 łyżkami płatków owsianych, 1/2 łyżeczki słonecznika, 1/2 łyżeczki siemienia lnianego oraz 1/2 łyżeczki czarnego sezamu; smażymy omlet pod przykryciem; twarożek mieszamy z odrobiną jogurtu naturalnego i startego ogórka zielonego, dodajemy 1/4 wyciśniętego ząbka czosnku i odrobinę posiekanego szczypiorku lub koperku, doprawiamy pieprzem; twaróg nakładamy na omlet.


 15. Kanapka z "gzikiem" - gzik robimy z twarogu, z odrobiną jogurtu naturalnego, pieprzu, posiekanej cebulki i dodatkowo możemy dodać rzodkiewkę, szczypior lub pomidora; gzik nakładamy na pieczywo razowe posmarowane rozgniecionym widelcem awokado.


16. Szpinakowy koktajl - garść szpinaku, 1,5 banana i  2 kiwi wrzucamy do blendera, zalewamy odrobiną jogurtu naturalnego i dodajemy łyżeczkę miodu.


 17. Zielony koktajl z rukolą - przepis znajdziesz TUTAJ


18. Sałatka brokułowa - przepis znajdziesz TUTAJ


19. Jajecznica po serbsku - cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię podsmażamy chwilę mieszając; chudą szynkę kroimy również w kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy też pokrojonego pomidora; 2-3 jajka przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i bazylią i zalewamy produkty na patelni; gotową jajecznicę można posypać odrobiną startej mozzarelli.


20. Babeczki jajeczne - najpierw przygotowujemy pieczarki z cebulą i szpinakiem (mrożonym), czyli kroimy pieczarki i cebulę w paski i smażymy, następnie dusimy, aż grzyby będą miękkie i dodajemy szpinak, który również dusimy kilka minut; do foremek, w których pieczemy muffinki wkładamy papierowe foremki (żeby babeczki nie przywarły), następnie plastry szynki (mogą wystawać), na szynkę wrzucamy łyżeczkę wcześniej przygotowanych pieczarek, wbijamy jajko i posypujemy startą mozarella; babeczki wkładamy do piekarnika i zapiekamy, do ścięcia białek.



Część zdjęć mojego autorstwa (podpisane suitup4activelife), a część pobrana z wyszukiwarki google.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz