czwartek, 17 lipca 2014

Orzeźwiający obiad, czyli Chłodnik Litewski

Pogoda jest piękna, tak gorąco, że jedyne o czym marzę to plaża... Jakiś miły kelner, może być np. o imieniu Maciej, serwujący mi zzzziiiimny napój :P Leżę i leżę i... burczy mi w brzuchu (?!) Coś bym zjadła, a w budce na plaży tylko stary kebs z kota, z nieżywą sałatą :/ Wracam do rzeczywistości!!! Zjadłabym coś ale niestety muszę sobie to ugotować... No to przygotowuję - chłodnik :) Zupa BARDZO LIGHT, zdrowa, meeega smaczna i tania :) Zachęcam do spróbowania!

                                                              fot. Andrzej Krasowski / Agencja

POTRZEBUJESZ:
  • 3młode buraczki z liśćmi,
  • 1 cebula,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1 długi zielony ogórek,
  • pęczek szczypiorku,
  • odrobina świeżego kopru,
  • jajka (1 jajko na 1 porcję),
  • 1 duży kefir,
  • 1 duży jogurt naturalny,
  • odrobinka oliwy z oliwek,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • majeranek.

Cebulę obierasz i przesmażasz na kapce oliwy. Buraczki obierasz i ścierasz na tarce na dużych oczkach, liście z dwóch buraków szatkujesz w drobne paseczki - wszystko to wrzucasz do cebuli, podlewasz odrobiną wody i dusisz ok 15 minut pod przykryciem, następnie pozostawiasz do wystygnięcia. W tym czasie na tarce ścierasz ogórka i rzodkiewkę (również na największych oczkach), kroisz drobno szczypiorek i koper. Ostygnięte buraczki mieszasz w dużej misie z pozostałymi składnikami, wlewasz kefir i jogurt, doprawiasz sporą ilością pieprzu, odrobiną tymianku i majeranku. Chłodnik trzymaj w lodówce. Jajka gotujesz na średnio miękko. Podajesz do jednej porcji (miseczka) przepołowione 1 jajo. Z tego przepisu masz ok. 3-4 porcje.

SMACZNEGO!

                                                                                               źródło: www.smakizycia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz