fot. Andrzej Krasowski / Agencja
POTRZEBUJESZ:
- 3młode buraczki z liśćmi,
- 1 cebula,
- pęczek rzodkiewek,
- 1 długi zielony ogórek,
- pęczek szczypiorku,
- odrobina świeżego kopru,
- jajka (1 jajko na 1 porcję),
- 1 duży kefir,
- 1 duży jogurt naturalny,
- odrobinka oliwy z oliwek,
- pieprz,
- tymianek,
- majeranek.
Cebulę obierasz i przesmażasz na kapce oliwy. Buraczki obierasz i ścierasz na tarce na dużych oczkach, liście z dwóch buraków szatkujesz w drobne paseczki - wszystko to wrzucasz do cebuli, podlewasz odrobiną wody i dusisz ok 15 minut pod przykryciem, następnie pozostawiasz do wystygnięcia. W tym czasie na tarce ścierasz ogórka i rzodkiewkę (również na największych oczkach), kroisz drobno szczypiorek i koper. Ostygnięte buraczki mieszasz w dużej misie z pozostałymi składnikami, wlewasz kefir i jogurt, doprawiasz sporą ilością pieprzu, odrobiną tymianku i majeranku. Chłodnik trzymaj w lodówce. Jajka gotujesz na średnio miękko. Podajesz do jednej porcji (miseczka) przepołowione 1 jajo. Z tego przepisu masz ok. 3-4 porcje.
SMACZNEGO!
źródło: www.smakizycia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz