piątek, 17 stycznia 2014

Light breakfast... czyli co zjeść?

            Od pewnego czasu staram się uważać na to co jem. Skończyły się buły z serkiem topionym na śniadanie, "parówki w folijkach" i snickersy. Nie będę czarować zdarzają się wtopy, jak każdemu :) Jednak pchnięta impulsem koleżanek - Jula co tu można zjeść na śniadanie, żeby było lekkostrawne, zdrowe i smakowało JAKOŚ? Postanowiłam wypróbować kilka naprawdę prostych i szybkich "przepisów". Będę je systematycznie wrzucać. Jeśli Ty masz jakiś ciekawy pomysł na szybkie do zrobienia śniadanie light, podziel się nim ze mną.

            Dziś coś o jogurcie naturalnym. Jedni uwielbiają, inni wręcz przeciwnie. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy... Jednak po dzisiejszym śniadaniu light wiem, że będę go wcinać jak zaczarowana pod taką postacią jaką za chwilę Wam zaserwuję :)))



            A teraz kilka ważnych informacji o jogurcie naturalnym: 
  • jest łatwiej strawny niż mleko,
  • jest bogatym źródłem wapnia, ponieważ 1 szklanka jogurtu (250g) zawiera 450mg wapnia, a jest to ok 30-40% dziennego zapotrzebowania dla osób dorosłych. Dodatkowo kultury bakterii zawarte w jogurcie pomagają w jego wchłanianiu i dzięki temu dostarcza nam więcej wapnia niż szklanka mleka,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego dostarcza nam 20% dziennego zapotrzebowania na białko,
  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
  • zawarte w jogurcie bakterie z rodziny Lactobacillus odnawiają mikroflorę jelit, pomagają redukować wydzielanie gazu, czyli zmniejszają wzdęcia, zapobiega również zaparciom,
  • podczas stosowania kuracji antybiotykowej niszczymy florę bakteryjną organizmy, dlatego zaleca się w trakcie i po zakończeniu leczenia antybiotykiem zwiększyć spożycie jogurtów, w celu wzmocnienia flory jelitowej,
Zawarte w jogurcie bakterie z rodziny Lactobacillus, odnawiają mikroflorę jelit, pomagają redukować wydzielanie gazu, a zatem zmniejszają wzdęcia. - See more at: http://e-naturalna.pl/2010/04/jogurt-naturalny-na-zdrowie/#sthash.fuzTn9Iy.dpuf
Zawarte w jogurcie bakterie z rodziny Lactobacillus, odnawiają mikroflorę jelit, pomagają redukować wydzielanie gazu, a zatem zmniejszają wzdęcia. - See more at: http://e-naturalna.pl/2010/04/jogurt-naturalny-na-zdrowie/#sthash.fuzTn9Iy.
  • pełna szklanka jogurtu (ok 300ml) zawiera tyle wapnia, ile potrzeba, by zapobiec osteoporozie,
  • jest bogatym źródłem witaminy A, B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, jod, potas i cynk,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (250g) to ok. 160kcal.
Tak więc z całej tej "paplaniny" wynika jedno - WARTO jeść jogurty naturalne (nie mówię o tych smakowych).

            Ja przygotowałam dziś prostą przekąskę-śniadanie. BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • jogurt naturalny,
  • świeże owoce (np. banan, winogrono, truskawki, maliny) lub przetwory od mamusi bez dodatku cukru (wiśnie, maliny, truskawki) lub tez tak jak ja zrobiłam przysmak gerbera "jabłko i dojrzałe jagody"
  • otręby owsiane
  • szczyptę cukru trzcinowego - niekoniecznie.
Wszystko układamy warstwami zaczynając od owocków, następnie jogurt i otręby itd. (Na samą górę opcjonalnie szczypta cukry trzcinowego).

SMACZNEGO :)))


1 komentarz:

  1. W koncu bedzie skąd czerpac inspiracje na fit jedzonko :D
    Super Julek! ;*

    OdpowiedzUsuń