Pistacje należą do jednych z najbardziej ODŻYWCZYCH ORZECHÓW. Są źródłem miedzi, manganu oraz sporej ilości fosforu. Zawierają również WITAMINY z grupy B. Jedna porcja (ok 30 orzechów) zawiera 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Mają tyle samo witaminy B6 co wątroba wołowa, uważana zresztą za szczególne źródło tej witaminy (odpowiada między innymi za przemianę aminokwasów, bierze udział w tworzeniu hemoglobiny i hormonów, reguluje ciśnienie krwi, pracę serca, funkcjonowanie układu nerwowego, chroni przed odkładaniem się kamieni nerkowych, wzmacnia włosy i skórę). Jako jedyne orzechy zawierają sporą ilość karotenoidów luteiny oraz zeaksantyny, których spożywanie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, co jest związane z wiekiem (przewlekła, postępująca choroba oczu u osób po 50tym roku życia). Są najbogatszym ŹRÓDŁEM BŁONNIKA spośród wszystkich orzechów - 1 porcja pistacji dostarcza 3 gramy błonnika pokarmowego (prawie tyle samo co porcja płatków owsianych!). Wystarczy 1 garść tych orzechów dziennie aby obniżyć poziom złego cholesterolu i ustrzec się przed groźnymi chorobami serca! Dzięki wysokiej zawartości PRZECIWUTLENIACZY wspomagają proces uszczelniania naczyń krwionośnych. Jeśli chodzi o kaloryczność tego zielonego przysmaku, to 1 pistacja zawiera jedynie 3 KALORIE! To naprawdę niewiele. Oczywiście gdybyśmy mieli jeść je całymi garściami, to sprawa nie wyglądałaby tak kolorowo... ale wszystko z głową ;)
środa, 28 maja 2014
Pistacje "orzechy szczęścia"
Film leci w telewizji, nosz kurcze coś bym chrupnęła! Chipsy... Zapomnij! Orzeszki solone - Jula błagam nie kombinuj! No to coooo?! A chociażby PISTACJE! Nie jest to co prawda tania przekąska, ale też nie musimy od razu zjadać wiadra. Każdy chyba zna ten smak... mmmm pyszota! Trochę trzeba poskubać, paluchy bolą - i co z tego! Te zielone orzeszki są obłędne i do tego nie takie tam "bezpłciowe"! Chińczycy nie bez powodu nazwali je ORZECHAMI SZCZĘŚCIA.
Pistacje należą do jednych z najbardziej ODŻYWCZYCH ORZECHÓW. Są źródłem miedzi, manganu oraz sporej ilości fosforu. Zawierają również WITAMINY z grupy B. Jedna porcja (ok 30 orzechów) zawiera 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Mają tyle samo witaminy B6 co wątroba wołowa, uważana zresztą za szczególne źródło tej witaminy (odpowiada między innymi za przemianę aminokwasów, bierze udział w tworzeniu hemoglobiny i hormonów, reguluje ciśnienie krwi, pracę serca, funkcjonowanie układu nerwowego, chroni przed odkładaniem się kamieni nerkowych, wzmacnia włosy i skórę). Jako jedyne orzechy zawierają sporą ilość karotenoidów luteiny oraz zeaksantyny, których spożywanie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, co jest związane z wiekiem (przewlekła, postępująca choroba oczu u osób po 50tym roku życia). Są najbogatszym ŹRÓDŁEM BŁONNIKA spośród wszystkich orzechów - 1 porcja pistacji dostarcza 3 gramy błonnika pokarmowego (prawie tyle samo co porcja płatków owsianych!). Wystarczy 1 garść tych orzechów dziennie aby obniżyć poziom złego cholesterolu i ustrzec się przed groźnymi chorobami serca! Dzięki wysokiej zawartości PRZECIWUTLENIACZY wspomagają proces uszczelniania naczyń krwionośnych. Jeśli chodzi o kaloryczność tego zielonego przysmaku, to 1 pistacja zawiera jedynie 3 KALORIE! To naprawdę niewiele. Oczywiście gdybyśmy mieli jeść je całymi garściami, to sprawa nie wyglądałaby tak kolorowo... ale wszystko z głową ;)
Pistacje należą do jednych z najbardziej ODŻYWCZYCH ORZECHÓW. Są źródłem miedzi, manganu oraz sporej ilości fosforu. Zawierają również WITAMINY z grupy B. Jedna porcja (ok 30 orzechów) zawiera 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Mają tyle samo witaminy B6 co wątroba wołowa, uważana zresztą za szczególne źródło tej witaminy (odpowiada między innymi za przemianę aminokwasów, bierze udział w tworzeniu hemoglobiny i hormonów, reguluje ciśnienie krwi, pracę serca, funkcjonowanie układu nerwowego, chroni przed odkładaniem się kamieni nerkowych, wzmacnia włosy i skórę). Jako jedyne orzechy zawierają sporą ilość karotenoidów luteiny oraz zeaksantyny, których spożywanie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, co jest związane z wiekiem (przewlekła, postępująca choroba oczu u osób po 50tym roku życia). Są najbogatszym ŹRÓDŁEM BŁONNIKA spośród wszystkich orzechów - 1 porcja pistacji dostarcza 3 gramy błonnika pokarmowego (prawie tyle samo co porcja płatków owsianych!). Wystarczy 1 garść tych orzechów dziennie aby obniżyć poziom złego cholesterolu i ustrzec się przed groźnymi chorobami serca! Dzięki wysokiej zawartości PRZECIWUTLENIACZY wspomagają proces uszczelniania naczyń krwionośnych. Jeśli chodzi o kaloryczność tego zielonego przysmaku, to 1 pistacja zawiera jedynie 3 KALORIE! To naprawdę niewiele. Oczywiście gdybyśmy mieli jeść je całymi garściami, to sprawa nie wyglądałaby tak kolorowo... ale wszystko z głową ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A jak sie ma sytuacja z pistacjami solonymi? Bo poza marketami, w malych sklepikach pistacje tylko paczkowane i to juz z sola...
OdpowiedzUsuńPistacje solone to już ani zdrowe, ani wartościowe, bo wiadomo że tej soli to jest masa, a nadmiar sodu podnosi ciśnienie krwi :/
Usuńa ja dziś sobie kupie pistacje
OdpowiedzUsuńKocham pistacje. ZAZWYCZAJ jak się dorwe to nie mogę przestać
OdpowiedzUsuńHehe mam podobnie ;)
UsuńPonadto orzechy są wartościowym źródłem boru, a jak pokazują badania, niedobór tego pierwiastka znacznie ogranicza sprawność umysłową. Warto więc jeść orzechy i to nie tylko z tego powodu.
OdpowiedzUsuń