środa, 12 lutego 2014

Get ready 4 chinese chicken!

Tym razem dla odmiany... znów kurczak ;) Lubię potrawy z kurczaka i nic na to nie poradzę! Przygotowałam smaczny i syty obiad na bazie piersi z kurczaka w aromatycznych przyprawach. Coś a'la "kurczak po chińsku". Prosta i szybka akcja.


BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
  • pół dużej piersi z kurczaka (lub 2 małe połówki),
  • 1 czerwona papryka,
  • garść fasolki zielonej i żółtej (może być mrożona),
  • 1 mała cebula,
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawa do gyrosa,
  • curry,
  • papryka słodka,
  • majeranek,
  • sos sojowy,
  • paczka ryżu brązowego,
  • olej.

Cebule kroisz w dużą kostkę i podsmażasz na patelni na niewielkiej ilości oleju. Ząbek czosnku siekasz bardzo drobno i wrzucasz do cebuli, paprykę kroisz w wąskie paski i razem z garścią fasolki żółtej i zielonej, wrzucasz do cebuli - dusisz pod przykryciem. Kurczaka kroisz w wąskie kawałki, wrzucasz na patelnię i doprawiasz przyprawą do gyrosa, papryką, szczyptą majeranku i dużą ilością curry - podsmażasz delikatnie. Warzywa wrzucasz do kurczaka, dodajesz 1 łyżkę sosu sojowego i kukurydzę konserwową - dusisz ok. 5min pod przykryciem. Danie podajesz na ryżu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz