wtorek, 25 lutego 2014

"Śniadanie mistrzów" czyli owsianka

            Jeszcze do niedawna płatki owsiane mnie nie przekonywały, zmieniło się to od kiedy postanowiłam zrzucić parę kilo. Nie rozumiałam, co ci wszyscy ludzie widzą w owsiance. Mdła, papkowata, okropna! Kombinowałam z dodatkami i w końcu znalazłam swój sposób na płatki owsiane! Najbardziej lubię z bananem, cynamonem i płatkami migdałowymi albo musem owocowym. Jeszcze bardziej lubię otręby owsiane z jogurtem naturalnym i ziarnami, np. pestki dyni, słonecznik - PYCHA! :)


            DLACZEGO tak naprawdę warto jeść płatki owsiane?
Przede wszystkim zawierają BŁONNIK (na 100g surowych płatków 1,9g błonnika). Porównując z innymi zbożami, płatki owsiane mają najwięcej błonnika rozpuszczalnego β-glukanu. Ma on zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli, odpornych na działanie enzymów trawiennych. Ten wcześniej wspomniany "żel" powleka śluzówkę przewodu pokarmowego, będąc takowym "opatrunkiem". Błonnik zawarty w płatkach owsianych działa oczyszczająco usuwając szkodliwe produkty przemiany materii. β-glukan obniża we krwi poziom "złego cholesterolu" LDL, czyszcząc żyły ze złogów cholesterolowych (obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza 2-3-krotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową).
Zjadając płatki owsiane z produktami mlecznymi dostarczamy organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Miseczka płatków z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom nerwowym i mózgowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i pomaga w szybszym przyswajaniu wiedzy. Intensywnie ćwiczysz lub uczysz się? Idealnie! Witamina B1 i kwas pantotenowy zawarte w owsiance, przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Potrawy z owsem to również źródło magnezu i żelaza.
Owies w porównaniu do innych zbóż posiada najwięcej tłuszczu (7%), który zawiera NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE, których z kolei nasz organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te dbają od wewnątrz o nawilżenie naszej skóry i łagodzą podrażnienia. Zapobiegają również  powstawaniu zakrzepów i odgrywają dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.

            PODSUMOWUJĄC : owsianka przede wszystkim na śniadanie, to idealne danie dietetyczne! Niski indeks glikemiczny (czyli w skrócie wpływ produktu na wzrost poziomu cukru we krwi) oraz duża wartość odżywcza powodują, że owsianka jest najczęstszym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Dostarcza masę składników odżywczych, przy okazji zawiera bardzo mało kalorii, dodatkowo likwiduje uczucie głodu i zwalnia opróżnienie żołądka - czujemy dłużej sytość. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata zajmuje 3 miejsce!!! Udowodniono, ze codzienne spożywanie płatków owsianych zwiększa sprawność fizyczną i wytrzymałość, dlatego dieta sportowców jak i amatorów aktywnego trybu życia powinna zawierać produkty owsiane.

            Znajdź Swój własny sposób na płatki owsiane i zajadaj się nimi codziennie! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz