niedziela, 16 lutego 2014

Intensywnie zielony koktajl odpornościowy

            Mam dla was propozycję koktajlu, nazwałam go "intensywnie zielonym" nie tylko ze względu na kolor... W jego skład wchodzi rukola, która daje oryginalny, lekko gorzkawy smak, jednak dodatki innych owoców, łagodzą go w wyniku czego otrzymujemy naprawdę ciekawą w smaku mieszankę odpornościową.


            Czym tak naprawdę jest RUKOLA i dlaczego właśnie ją dodałam, do jakby nie patrzeć koktajlu, który ma być fit, ma być lekki i pełen witamin? Tak więc rukola staje się coraz bardziej popularna, coraz częściej gości na naszych stołach. Jej małe wąskie listki mają specyficzny ni to "orzechowy"/gorzkawy smak. Często dodawana do sałatek wzbogaca je nie tylko smakowo ale i witaminowo. Wspomniany wcześniej ostrawy smak rukola zawdzięcza obfitości aminokwasów siarkowych, które równocześnie powodują działanie bakteriobójcze. Rukola zawiera ok. 8 razy więcej wapnia, 5 razy więcej witaminy A, C i K, oraz 4 razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej, którą najczęściej używamy. Dodatkowo jest niesamowicie MAŁOKALORYCZNA - 20g rukoli ma tylko 5kcal!!!! Zawiera również sporo błonnika, który daje nam uczucie sytości (tak więc idealnie dla osób na diecie) oraz ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych (warto dodawać ją do bardziej kalorycznych, tłustych posiłków). Innym ważnym powodem dla którego rukola powinna gościć w naszych potrawach jest zawartość w niej związków o nazwie glukozynolany. Związki te w naszym organizmie przekształcają się w izotiocyjaniany, które uczestniczą w regulacji układu immunologicznego i CHRONIĄ PRZED POWSTAWANIEM NOWOTWORÓW.

            Ja postanowiłam wykorzystać rukolę do koktajlu. Ciekawy smak, inny niż dotychczasowe moje "wynalazki". Bardzo cytrusowy, z delikatnym posmakiem naszej niskokalorycznej roślinki.
Do zrobienia napoju BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
  • 1 garść rukoli,
  • 2 cytryny,
  • 2 pomarańcze,
  • 3 nieduże jabłka,
  • 2 kiwi,
  • 2-3 banany,
  • 2-3 duże łyżki miodu (naturalny oczywiście, żadnych sztuczności!),
  • 4-5 dużych łyżek jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki wody mineralnej.
Rukolę myjemy, obieramy jabłka, kiwi i banany - kroimy. Wszystko to rozdrabniamy blenderem na jednolitą "maź", dodajemy sok z pomarańczy i cytryny, wodę, jogurt oraz 2 (można 3) łyżki miodu. Raz jeszcze "blendujemy" do wymieszania składników. GOTOWE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz